Kültür Mah. Mithatpaşa Cad. No: 71/4 Çankaya/ANKARA
0 (543) 454 11 49

Ankara Trafik Kazası Avukatı 2025

Trafik Kazası Avukatı

Hukuk sistemimizde, aslında Anglo-Sakson hukuk sistemlerinde olduğu gibi, trafik kazası avukatı, boşanma avukatı, ceza avukatı, miras avukatı gibi ayrımlar bulunmamaktadır. Ancak, bu tür isimlendirmeler halk arasında yaygın olduğu için avukatlar da bu şekilde adlandırılabilmektedir. Halk dilinde ki Trafik Kazası Avukatı İcra İflas Kanunu, Sigorta Kanunu, Türk Ceza Kanunu hükümlerine, emsal kararlara ve uygulama kurallarında bilgi sahibi olan; bu bilgiyi müvekkillerinin adalete ulaşması için kullanabilen hukukçulardır.

Ülkemizde, her yıl yüz binlerce kişi, büyük veya küçük çaplı trafik kazalarına maruz kalmaktadır. Bu kazalar, sadece araçlarda maddi hasara neden olmakla kalmayıp, maalesef can kayıplarına ve ciddi yaralanmalara da sebep olmaktadır. Trafik kazalarının ardında bıraktığı acı ve zararlarla baş etmek, sadece fiziksel değil aynı zamanda hukuki bir mücadeleyi de gerekli kılar.

28 Soruda Yaralanmalı Trafik Kazası

Trafik Kazasından Doğan Tazminat ve Hukuki Yollar

Maddi ve Manevi Tazminat Talepleri:

Kazadan kaynaklanan maddi kayıplar (tedavi masrafları, araç hasarı, iş göremezlik vb.) ve manevi tazminat talep edebilirsiniz. Bu süreçte, bir trafik kazası avukatı size yardımcı olabilir. Avukatınız, tazminat miktarını hesaplar, gerekli belgeleri hazırlar ve tazminatınızı tazmin eder.

Sigorta Şirketine Başvuru:

Kusurlu tarafın trafik sigortası veya kasko sigortasından tazminat talep edilir.

Sigorta Tahkim Komisyonu:

Sigorta şirketi ile tazminat konusunda anlaşmaya varılamaması halinde, Sigorta Tahkim Komisyonu'na başvuru yapılır.

Cezai Soruşturma ve Kovuşturma:

Kazada kasıt veya kusur varsa, cezai soruşturma ve kovuşturma için savcılığa suç duyurusunda bulunulabilir. Avukat desteği ile yasal süreçte haklarınızı savunabilir ve cezai yaptırım talep edebilirsiniz.

Trafik Kazası Tazminat Hesaplama Aracı

Trafik Kazası Tazminat Hesaplama

Her ne kadar hesaplama aracı bizzat tarafımızca yazılmış olsa da %3 civarında sapma payı vardır. Detaylı bilgi almak için kesinlikle bir avukat ile görüşmenizde fayda var.

Araç Değer Kaybı Hesaplama Robotu 2024

Araç Değer Kaybı Hesaplama









Her ne kadar araç değer kaybı hesaplama aracı bizzat tarafımızca yazılmış olsa da %15 civarında sapma payı vardır. Örneğin araç değer kaybı miktarı 20.000,00 TL ise bu 17.000,00 TL ile 23.000,00 TL aralığında olabilir. Detaylı bilgi almak için kesinlikle tarafımızla iletişime geçiniz.

© 2024 Avukat Muhammet Ali BEYHAN Tüm hakları saklıdır.
Her ne kadar hesaplama aracı bizzat tarafımızca yazılmış olsa da %15 civarında sapma payı vardır. Örneğin araç değer kaybı miktarı 20.000,00 TL ise bu 17.000,00 TL ile 23.000,00 TL aralığında olabilir. Detaylı bilgi almak için kesinlikle bir avukat ile görüşmenizde fayda var.

Trafik Kazasından Doğan Tazminatlar

Ankara Trafik Kazası Avukatı

Trafik Kazası Ceza Davaları

Türk hukuk sisteminde, trafik kuralları 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ile düzenlenmiştir. Kanunun 3. maddesinde, "trafik; yayaların, hayvanların ve araçların karayolları üzerindeki hal ve hareketleridir" şeklinde tanımlanmıştır. Trafik kazası sonrasında, kazaya sebep olan kusurlu tarafın hem hukuki hem de cezai sorumlulukları ortaya çıkacaktır.

Trafik Kazasında Cezai Sorumluluk

Karayolları Trafik Kanunu'na veya Karayolları Trafik Yönetmeliği'ne uymayanlar hakkında, eylemleri bir başka suç teşkil etsin veya etmesin, trafik polisi veya belirli durumlarda yetkili Cumhuriyet Savcısı tarafından yürürlükte olan Trafik Cezası Hükümleri doğrultusunda idari para cezasına hükmedilir. Ayrıca, trafikten men ve ehliyetin alınması gibi yaptırımlar da uygulanabilir.

Bunun yanı sıra, trafik kazası sonucunda meydana gelen yaralanma veya ölüm olaylarına ilişkin olarak ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kamu davası açılır. Bu konuda hükümler, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun özellikle 85 ve 89. maddelerinde belirlenmiştir.

Taksirle Öldürme Suçu ve Cezası

Trafik kazası sonucu meydana gelen ölümlerde Türk Ceza Kanunu'nun 85. maddesi uygulanır. Bu maddeye göre;

  • Taksirle bir insanın ölümüne neden olan kişi, iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
  • Fiil, birden fazla insanın ölümüne ya da bir veya birden fazla kişinin ölümü ile birlikte bir veya birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmuşsa, kişi iki yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Taksirle Yaralama Suçu ve Cezası

Trafik kazası sonucu meydana gelen yaralanmalarda Türk Ceza Kanunu'nun 89. maddesi uygulanır. Bu maddeye göre;

  • Taksirle başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.
  • Taksirle yaralama fiili, mağdurun;
    • Duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflamasına,
    • Vücudunda kemik kırılmasına,
    • Konuşmasında sürekli zorluğa,
    • Yüzünde sabit ize,
    • Yaşamını tehlikeye sokan bir duruma,
    • Gebe bir kadının çocuğunun vaktinden önce doğmasına neden olmuşsa, birinci fıkraya göre belirlenen ceza, yarısı oranında artırılır.
  • Taksirle yaralama fiili, mağdurun;
    • İyileşmesi olanağı bulunmayan bir hastalığa veya bitkisel hayata girmesine,
    • Duyularından veya organlarından birinin işlevinin yitirilmesine,
    • Konuşma ya da çocuk yapma yeteneklerinin kaybolmasına,
    • Yüzünün sürekli değişikliğine,
    • Gebe bir kadının çocuğunun düşmesine neden olmuşsa, birinci fıkraya göre belirlenen ceza, bir kat artırılır.
  • Fiilin birden fazla kişinin yaralanmasına neden olması halinde, altı aydan üç yıla kadar hapis cezasına hükmedilir.

Taksirle yaralama suçunun soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlıdır. Ancak, birinci fıkra kapsamına giren yaralama hariç, suçun bilinçli taksirle işlenmesi halinde şikayet aranmaz. Trafik kazaları neticesinde, taksirle yaralama veya taksirle ölüme sebep verme suçlarının ihlali nedeniyle açılacak davalar, sanığın kusurunun belirlenmesi açısından önemlidir.

Kusuru olmayan bir kişi hakkında kamu davası açılmaz. Açılmış kamu davası sonucunda kusursuz olduğu sabit olan sanık hakkında ceza tayin edilmez. Kusur, asli kusur veya tali kusur olarak ehil bilirkişiler tarafından belirlenir. Mağdur tarafın şikayetçi olmaması ve mağdur tarafın zararının kısmen veya tamamen karşılanması, hâkimin takdirini etkileyen ve verilecek hapis cezasının başka bir yaptırıma çevrilip çevrilmemesini belirleyen önemli etkenlerden biridir.

Trafik Kazalarına Hangi Avukat Bakar ?

Trafik kazalarına hangi avukatlar bakar sorusu, sıkça sorulan ve merak edilen konulardan biridir. Ülkemiz hukuk sisteminde, trafik davalarıyla ilgilenmek için özel olarak yetkilendirilmiş bir trafik kaza avukatı olma zorunluluğu bulunmamaktadır. Başka bir deyişle, bu alanda avukatlık hizmeti sunmak için teknik olarak trafik hukukunda uzman olma şartı aranmamaktadır.

Bu durum, hukuki yardımın niteliğini sağlayarak hak kayıplarını önlemenin yanı sıra, telafisi zor hatta bazen imkansız olan kayıpların da önlenebileceği anlamına gelir.

Trafik Kazalarında Avukatın Önemi

Uzmanlık, belirli bir alanda özel eğitim almayı ve bu eğitimi belgelendirmeyi içerebileceği gibi, benzer dava türleriyle pratikte sıkça karşılaşarak da kazanılabilir. Başka bir deyişle, uzmanlık, tecrübe ve bilginin birleşimini ifade eder.

İstatistiksel verilere göre ülke genelinde birçok trafik kazası meydana gelmekte ve bu kazaların önemli bir kısmında hukuki ve cezai anlaşmazlıklar ortaya çıkabilmektedir. Ankara'da da her yıl binlerce trafik kazasına bağlı hukuki ve cezai dava açılmaktadır. Bu davalar, yüksek tazminat sorumluluğunu gündeme getirebileceği gibi, sürücünün kusur derecesine ve suçun oluşum sürecindeki manevi unsurlara bağlı olarak önemli cezalara (hapis ve adli para cezası) hükmedilebilmektedir.

Sık Sorulan Sorular

Trafik kazası tazminatı ne kadar?

Tazminat hesaplamasında, 20 bin TL maaş üzerinden kusur oranı çıkarılmalıdır. Elde edilen miktar daha sonra maluliyet oranı ile çarpılmalıdır. Örneğin: 20.000 TL maaş üzerinden %20 kusur oranı düşüldüğünde kalan 16.000 TL'dir. Bu miktar %50 maluliyet oranı ile çarpıldığında, 8.000 TL gelir ve aylık işgücü kaybı hesaplanır.

Trafik Kazasında Şikayetçi Olmadan Tazminat Alınır Mı? 

Trafik kazasında şikayetçi olmadan tazminat talep edebilir miyim? Evet, trafik kazası sonucunda zarar gören taraf, herhangi bir cezai şikayet süreci başlatmadan maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilir.

Kırık tazminatı ne kadar?

Kanun üzerinden belirlenen beden hasar tazminatı, kişinin kırık kol, baş, bacak ve benzeri sağlık sorunlarına yol açan kusurlu trafik kazasında yaklaşık olarak 650.000 TL tazminat almaktadır.

Trafik kazasında uzlaşma olmazsa ne olur?

Yaralamalı trafik kazasında uzlaşma sağlanamazsa, kazada sorumluluğu ve yaralamada kusuru olan kişi hakkında Cumhuriyet savcısı soruşturmayı tamamlar ve iddianame düzenler. Bu süreç sonucunda, ilgili kişi hakkında Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açılır.

Trafik kazasında %100 kusurlu olunca ne olur?

Kazada %100 kusurlu olmanız durumunda karşı tarafın trafik sigortası hasarınızı karşılamaz. Kasko sigortanız yoksa, tüm masrafları kendi bütçenizden ödemeniz gerekir.

Trafik kazası mahkemesi kaç ay sürer?

Prosedürlerin zorluğu ve mahkemelerin yoğunluğu nedeniyle, ülkemizdeki dava süreçleri uzayabilmektedir. Ortalama olarak 1 ila 3 yıl arasında değişen bu süre, çeşitli faktörlere bağlı olarak daha da uzayabilir.

Trafik kazalarında avukat yüzde kaç alır?

Trafik kazası davalarında avukat ücretleri, genellikle kazanılan tazminat miktarının bir yüzdesi olarak belirlenir. Bu oran, genellikle %10 ile %25 arasında değişmektedir. Ancak, avukatınızla görüşerek sabit bir ücret üzerinde de anlaşma sağlayabilirsiniz.

Yaralanmalı trafik kazasında tazminatı kim öder?

Trafik kazalarında kazazedelere ve kazazedenin yakınlarına ödenecek tazminatın tutarları, sigorta şirketleri tarafından karşılanır. Bu tazminat tutarları, sigorta poliçelerinde belirlenen üst sınırlar dahilinde ödenir.

Trafik kazasında hangi durumda tazminat alınır?

Sürücünün kaza sonucu oluşan zararlardan tamamen veya kısmen sorumlu olduğu kanıtlandığında tazminat talep edilebilir. Trafik kazası nedeniyle maddi tazminat davası açmak isteyen kişilerin, öncelikle kaza sonucu oluşan ekonomik zararlarını kanıtlaması gerekmektedir. Bu, kaza raporları, tanık ifadeleri ve diğer delillerle desteklenmelidir.

Maddi hasarlı trafik kazasında neler talep edilir?

Maddi hasarlı trafik kazası tazminat türleri nelerdir?

  • Maddi hasar tazminatı: Kaza sonucunda aracınızda meydana gelen fiziksel zararların giderilmesi için talep edilen tazminattır.
  • Değer kaybı tazminatı: Kaza sonrası onarılmış aracın, kaza öncesine göre ikinci el piyasa değerinde meydana gelen düşüş için talep edilen tazminattır.
  • Mahrumiyet bedeli (araçtan yoksun kalma) tazminatı: Kaza nedeniyle aracınızı kullanamadığınız süre için talep edilen tazminattır.
  • Kazanç kaybı tazminatı: Genellikle ticari amaçla kullanılan araçların karıştıkları kazalar sonucu uğranılan gelir kaybı için talep edilen tazminattır.

1 kazada sigorta ne kadar artar?

Poliçenin ilk yılının hasarla kapatılması halinde, sigorta priminde %45 oranında artış uygulanır. İkinci yıl da hasarla kapatılırsa, artış oranı %90'a çıkar. Üçüncü yılın da hasarlı kapatılması durumunda, sigorta primi %135 oranında artar.

Kazadan sonra sigorta parası nasıl alınır?

Trafik kazası sonrasında sigorta ödemesi alabilmek için, gerekli tüm evrakları tamamlayarak sigorta şirketine iletmeniz gerekmektedir. Eğer yaralanmalı bir kaza meydana geldiyse, 1 yıllık iyileşme süresinin ardından, trafik kazasına ilişkin heyet raporunu sigorta şirketine sunarak ödeme alabilirsiniz. Kazadan hemen sonra yapılması gerekenler arasında kaza tutanağı hazırlamak, polis çağırmak ve tanık ifadelerini toplamak da bulunmaktadır. Bu belgeler, sigorta talebinizin kabul edilmesi için önemlidir.

Trafik sigortası kan parası öder mi?

Sigorta şirketleri, Zorunlu Araç Sigortası sözleşmelerinde belirtilen koşullara göre, olası kaza durumlarında maddi ve bedeni zararları karşılamakla yükümlüdür. Bu kapsamda, kan parası olarak bilinen tazminat ödemeleri de sigorta poliçesi kapsamında değerlendirilir ve sigorta şirketleri tarafından karşılanır.

Trafik kazası tazminatı ne zaman yatar?

Trafik sigortası tazminatı için tüm gerekli belgeler sigorta şirketine en kısa sürede ulaştırılmalıdır. Belgeler teslim edildikten sonra, tazminat ödemesi 8 iş günü içinde yapılır.

Manevi tazminat miktarı neye göre belirlenir?

Hakim, manevi tazminat miktarını belirlerken somut olayın özelliklerini, zarar görenin ekonomik ve sosyal durumunu, paranın alım gücünü, maluliyet oranını, beden gücü kaybı sebebiyle duyulan ve ileride duyulacak elem ve ızdırabı dikkate almalıdır

Trafik kazalarında uzlaşma nasıl olur?

Yaralamalı trafik kazasında uzlaşma teklifini kabul etmek mümkündür. Öncelikle taraflara uzlaştırma teklifi yapılır. Bu teklif, sanık, mağdur ve suçtan zarar gören kişilere ayrı ayrı yapılır. Uzlaştırma teklifini, uzlaştırmacı Cumhuriyet savcısının onayı ile ilgili taraflara sunar. Uzlaşma sağlanması halinde, taraflar arasında anlaşma yapılarak dava sürecinin uzaması önlenir.

Avukat Muhammet Ali BEYHAN

Kültür Mah. Mithatpaşa Cad. No: 71/4 Çankaya/ANKARA
0 (543) 454 11 49
Black Minimalist Modern Attorney Law Logo 1080 x 1080 piksel

You cannot copy content of this page

Scroll to Top
× İletişime Geç