Kültür Mah. Mithatpaşa Cad. No: 71/4 Çankaya/ANKARA
0 (543) 454 11 49

Trafik Kazasında Cenaze Giderleri Tazminatı 2025

Trafik Kazasında Cenaze Giderleri Nelerdir?

Trafik kazasında cenaze giderleri, ölümlü trafik kazası sonucunda hayatını kaybeden kişinin defin işlemleri için yapılan masrafları kapsar. Bu masraflar, cenazenin taşınması, yıkanması, gömülmesi ve mezarlık ücreti gibi giderlerden oluşur. Cenaze merasimi sırasında ölen kişinin yakınları tarafından yapılan tüm cenaze giderleri, trafik kazasında kusurlu bulunan kişiden tazmin edilebilir. Ancak, bu giderlerin ölen kişinin dini, sosyal ve ekonomik durumuna uygun olması gerekmektedir.

Türk Borçlar Kanunu'nun 53. maddesi, ölüm halinde uğranılan zararlar arasında cenaze giderlerini de sayar. Bu nedenle, trafik kazasında sorumlu olan kişi, cenaze giderlerini tazmin etmekle yükümlüdür. Yargıtay'ın 2014/11067 E., 2016/11150 K. sayılı kararı da bu durumu desteklemektedir: "Cenaze giderleri; ölümle doğrudan doğruya ilgili bulunan ve ölenin dini ile sosyal ve ekonomik durumuna uygun giderlerden ibaret olup ölenin taşınması, yıkatılması, gömülmesi, mezarlık ücreti gibi giderleri kapsar."

Trafik Kazası Tazminat Hesaplama Aracı

Trafik Kazası Tazminat Hesaplama

Her ne kadar hesaplama aracı bizzat tarafımızca yazılmış olsa da %3 civarında sapma payı vardır. Detaylı bilgi almak için kesinlikle bir avukat ile görüşmenizde fayda var.

Trafik Kazasında Cenaze Giderleri Tazminatının Hukuki Dayanağı

Trafik kazasında cenaze giderlerinin tazminat olarak talep edilmesi, Türk Borçlar Kanunu'nun 53. maddesi uyarınca mümkündür. Bu madde, ölüm halinde uğranılan zararlar arasında cenaze giderlerini de sayar. Dolayısıyla, ölümle sonuçlanan trafik kazalarında, sorumluluk sahibi kişi cenaze giderlerini tazmin etmek zorundadır.

Cenaze ve defin giderleri, ölen kişinin dini, sosyal ve ekonomik durumuna uygun olarak belirlenir. Yargıtay kararları, cenaze giderlerinin gelenekler ve dinsel kurallara göre hesaplanması gerektiğini belirtir. Bu giderler arasında ölenin taşınması, yıkanması, gömülmesi ve mezarlık ücreti gibi masraflar yer alır. Belgelenmesi zor olan bu giderler, mahalli örf ve adetlere göre değerlendirilir ve mahkeme tarafından takdiren hesaplanır.

Trafik Kazasında Cenaze Giderleri Dışında Kalan Giderler

Trafik kazasında cenaze giderleri, yalnızca defin işlemleriyle doğrudan ilgili olan masrafları kapsar. Bunun dışında, ölenin milli değerlerine göre yapılan özel giderler tazminat kapsamına girmez. Misafir ağırlama, taziye masrafları, mezar yapımı ve hayır işleri gibi giderler, cenaze giderleri arasında değerlendirilmez ve bu nedenle zarar sorumlusundan talep edilemez.

Yargıtay'ın 2016/11622 E., 2019/4962 K. sayılı kararı, gerçek defin giderlerinin zarar sorumlusundan tazmin edilmesi gerektiğini, ancak zorunlu olmayan cenaze merasimi giderlerinin tazminat kapsamında olmadığını belirtir: "Yargıtay’ın yerleşik uygulamaları gereği davalı, davacıların meydana gelen trafik kazası sonucu oluşan gerçek defin gideri zararlarını tazmin ile sorumlu olup davacıların kendi milli değerlerine göre yaptığı özel giderlerden sorumlu değildir."

Trafik Kazasında Cenaze Giderleri Açısından Sigortacının Sorumluluğu

Trafik kazasında cenaze giderleri, kazaya sebep olan aracın zorunlu mali mesuliyet sigortası kapsamında sigorta şirketi tarafından karşılanır. Dolayısıyla, kazaya sebep olan aracın sigorta şirketi cenaze ve defin giderlerini tazmin etmekle yükümlüdür.

Yargıtay'ın 2003/13073 E., 2004/7383 K. sayılı kararına göre, zorunlu mali sorumluluk sigortası, ölüm teminatı nedeniyle cenaze giderlerinden sorumludur: "(Ö)lenin defin giderlerinden oluşan zarardan dolayı zorunlu mali sorumluluk sigortacısının da ölüm teminatı nedeniyle sorumlu olduğunun kabulü gerekirken, defin giderlerinden sigorta şirketinin poliçe kapsamında sorumlu olmadığı gerekçesiyle bu istemin davalı sigorta şirketi yönünden reddine karar verilmesi de doğru olmadığından, kararın bu nedenle bozulması gerekmiştir."

Trafik Kazasında Cenaze Giderleri Nasıl İspatlanır?

Trafik kazasında cenaze giderleri, ölen kişinin yakınları veya ailesi tarafından ispatlanabilir. Bu giderler her türlü delille ispatlanabilir. Cenaze masraflarına ilişkin belgeler sunulamasa bile, hâkim olayların olağan akışını ve zarar görenin aldığı önlemleri göz önünde bulundurarak cenaze giderlerini hakkaniyete uygun olarak belirlemelidir (TBK md. 50/2).

Yargıtay kararlarına göre, cenaze giderleri mutlaka belgelenmek zorunda değildir. Mahkeme, bilirkişi incelemesi yaptırarak cenaze giderlerini belirleyebilir. Yargıtay'ın 2014/1503 E., 2015/13111 K. sayılı kararında, cenaze ve defin giderlerinin mahalli örf ve adetlere göre belirlenmesi gerektiği belirtilmiştir: "Bu konuda delil ibraz edilememesi halinde dahi TBK 50/2. Madde gereği mahkemece bilirkişi incelemesi yaptırılmak suretiyle sarf edilen giderleri tespit ettirmek zorunludur."

Trafik Kazasında Cenaze Giderleri Nasıl Tespit Edilir?

Trafik kazasında cenaze giderleri, mahkeme tarafından il veya ilçe müftülüklerinden bilgi talep edilerek tespit edilebilir. Müftülüklerden alınan bilgiler doğrultusunda cenaze giderleri belirlenir.

Yargıtay'ın 2014/11067 E., 2016/11150 K. sayılı kararına göre, cenaze giderlerinin tamamının belgelendirilmesi mümkün olmasa bile, mahalli örf ve adetlere uygun olarak belirlenmesi ve hüküm altına alınması gerekmektedir: "Bu durum karşısında, mahalli örf adete göre olay tarihinde yapılacak cenaze gideri miktarı da ispat edilmiş olduğundan, davacı tarafın bu talebinin hüküm altına alınması gerekirken, yanılgılı değerlendirme ile bu talebe ilişkin zararın ispat edilemediği gerekçesiyle reddine hükmolunması doğru görülmemiştir."

Cenaze Giderlerinin Kamu Tarafından Karşılanması

Trafik kazasında cenaze giderleri, kamu hizmeti kapsamında karşılanıyorsa zarar sorumlusundan tazminat talep edilemez. Zorunlu defin giderlerinin belediye veya diğer bir kurum tarafından ücretsiz karşılanması durumunda, cenaze giderleri zarar sorumlusundan talep edilemez.

Yargıtay'ın 2015/14175 E., 2018/8639 K. sayılı kararına göre, zorunlu defin giderlerinin belediye tarafından karşılanması durumunda, cenaze giderlerine yönelik istemin reddedilmesi gerekmektedir: "Yargıtay’ın yerleşik uygulamaları gereği davalı taraf, meydana gelen trafik kazası sonucu davacıların oluşan gerçek defin gideri zararlarını tazmin ile sorumlu olup davacı tarafın kendi değerlerine, yerel örf ve adetlerine göre yaptığı özel giderlerden sorumlu değildir."

Sigorta Tahkim Komisyonu’nun Konuya İlişkin Değerlendirmesi

Sigorta Tahkim Komisyonu, trafik kazasında cenaze giderlerinin tespiti konusunda farklı değerlendirmelerde bulunabilir. Komisyon, vefatın gerçekleştiği tarihteki asgari net ücretin iki katına kadar cenaze ve defin giderine hükmeder.

Sigorta Tahkim Komisyonu'nun 2021/220471 E., 2022/1932 K. sayılı kararı, vefatın gerçekleştiği tarihteki asgari net ücretin iki katı kadar cenaze giderine hükmedilmesi gerektiğini belirtir: "Başvuru sahibinin talebi, cenaze ve defin giderleri için yapılan masraflar hayatın olağan akışı içinde gözetilerek vefatın gerçekleştiği tarihteki asgari net ücretin iki katı kadar cenaze ve defin giderinin kadri marufunda olduğu değerlendirilmiştir."

Ölüm Nedeniyle Yapılan Masrafların Kapsamı ve Türleri

Ölüm nedeniyle yapılan masraflar, cenaze ve defin işlemleriyle doğrudan ilgili giderlerdir. Bu masraflar, ölen kişinin taşınması, yıkanması, gömülmesi, mezarlık ücreti, mezar taşı, ilan giderleri, sadaka ve din adamlarına verilen paralar gibi çeşitli giderleri kapsar.

Cenaze ve defin giderleri, ölen kişinin dini, sosyal ve ekonomik durumuna uygun olarak belirlenir. Bu giderler, mahalli örf ve adetlere göre değerlendirilir ve mahkeme tarafından takdiren hesaplanır. Belgelenmesi zor olan bu giderler, mahkeme tarafından belirlenir ve hüküm altına alınır. Yargıtay kararlarına göre, cenaze giderlerinin belgelendirilmesi zorunlu değildir ve mahalli örf ve adetlere göre belirlenir.

Ayrıca Destekten Yoksun Kalma Tazminatı isimli makalemiz için tıklayınız.

Trafik Kazasında Cenaze Giderleri

Cenaze Giderleri Tazminatına İlişkin Yargıtay Kararları

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 25.10.1990, E.1990/2498 - K.1990/7814

Tedavi ve Cenaze Giderlerinin BK m.45/1 Kapsamında Olması ve Karara Dahil Edilmesi Gerektiği

Davacılar, maddi tazminat kalemleri arasında tedavi ve cenaze giderlerini de istemişlerdir. Mahkemece bu konuda olumlu ya da olumsuz bir karar veril¬memiştir. Davacıların bu kalem istekleri BK. m.45/1 kapsamındadır. Davacılara bu zarar kalemini ispat olanağı tanınmalı; diğer yandan BK. m.42/2 hükmü gereğince de zararın gerçek miktarının belirlenmesinin hakimin görevi içinde bulunduğu da gözönünde tutulmalıdır. Anılan ilkeler gözetilmeksizin karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 27.05.1999, E.1999/3367 - K.1999/4975

Cenaze Giderlerinin Çevre Koşullarına ve Yörede Geçerli Örf ve Adete Göre Belirlenmesi Gerektiği

Ölen kişi için cenaze gideri yapılması normal yaşam koşulu olup, bu ka¬lem isteğin çevre koşullarına, yörede geçerli örf ve âdete göre belirlenerek hük¬medilmesi gerekir iken, ispatlanamadığından söz edilerek reddedilmesi bozma nedenidir.

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 17.04.2000, E.2000/1294 - K.2000/3548

Cenaze Giderlerinin Belge Olmaksızın Kabul Edilmesi Gerektiği

Cenaze gideri konusunda belge ibraz edilmediği gerekçesiyle bu konu¬daki istem reddedilmiştir. Oysa, ölüm olayı gerçekleştiğine göre, bunun için bir takım giderlerin yapıldığının da kabulü gerekir. Mahkemece bu konuda ilgili birimlerden bilgi alınarak karar verilebileceği gibi, BK.42/2 maddesi uyarınca da bu kalem istek için takdir edilecek tazminata hükmedilmek gerekirken, belge ibraz edilmediği gerekçesiyle reddi doğru değildir.

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 14.04.2003, E.2002/14353 - K.2003/4658

Defin Giderlerinin Belirlenmesinde Yasanın Açık Hükmüne ve Yaşam Deneyim Kurallarına Uyulması Gerektiği

Davacılar, defin giderlerinin ödetilmesi isteminde bulunmuşlardır. Mah¬kemece, anılan istek kalemleri ile ilgili olarak soyut ispatlanmadığı gerekçesiyle ret kararı verilmiştir. Ölüm halinde zarar ziyan özellikle defin giderlerini de içerir. Bu nedenle (BK. m. 45, ilk cümle) mahkemenin, bu noktaya ilişkin olarak vardığı sonuç yasanın açık hükmüne aykırı olduğu gibi, yaşam deneyi kuralla¬rına da uygun düşmemiştir. Her ne kadar, dosya arasında bulunan Belediye Başkanlığı’nın yazısında, ölenin Belediye tarafından karşılıksız defnedildiği bildirilmiş ise de, bu yön, davacıların ölenin dini, sosyo-ekonomik durumuna uygun olarak ve yerel göreneklere göre giderde bulunmadıkları sonucunu do¬ğurmaz. Mahkemece yapılacak iş, yukarda açıklanan ilkeler doğrultusunda davacıların defin giderlerinin kapsamını belirlemekten ibarettir. Yetersiz ve yanılgılı gerekçelerle bu kalem isteğin reddi bozmayı gerektirmiştir.

Av. Muhammet Ali BEYHAN

Kültür Mah. Mithatpaşa Cad. No: 71/4 Çankaya/ANKARA
0 (543) 454 11 49
Black Minimalist Modern Attorney Law Logo 1080 x 1080 piksel

You cannot copy content of this page

Scroll to Top
× İletişime Geç