Ankara İcra Avukatı
Hukuk sistemimizde, "ceza avukatı", "boşanma avukatı", "İcra Avukatı" gibi ayrımlar resmi olarak tanımlanmamıştır. Her avukat, genel olarak her türlü hukuki işi yerine getirebilir. Ancak bazı avukatlar belirli alanlarda deneyim kazandıkları ve bu alanlara özel ilgi gösterdikleri için, halk arasında bu tür ayrımlar ortaya çıkmıştır.
İcra avukatı, icra iflas kanunu hükümlerine, emsal kararlar ve uygulama kuralları konusunda bilgi sahibi olan; bu bilgiyi müvekkillerinin adalete ulaşması için kullanabilen profesyonel hukukçulardır. İcra ve İflas hukuku, profesyonellik, rasyonellik ve etik kurallara en fazla ihtiyaç duyulan hukuk alanlarından biridir.
İcra ve İflas Hukuku alanını ele almak önemlidir. Toplum içindeki bireyler, günlük yaşamlarında birçok hukuki ilişkiye girmektedirler. Bu ilişkilerin bir türü, alacak-borç ilişkisidir. Borçlu, borcunu vadesinde ödediğinde hukuki açıdan sorun yaşanmaz; ancak borcun vadesi geldiğinde ödenmezse hukuki anlaşmazlık ortaya çıkar. Bu anlaşmazlığın çözümü ve alacaklının hakkını nasıl temin edeceği önemli bir konudur. Başkent Ankara'da avukatların bir kısmı İcra Avukatı olarak görev yapmaktadır.
Devlet öncesi toplumlarda bireylerin alacaklarını kendi çabalarıyla zor kullanarak almış oldukları "ihkak-ı hak" durumuyla karşılaşmaktadır. Ancak, bu durum toplum düzenini bozmuş ve sonu gelmeyen kavgalara ve tartışmalara neden olmuştur. Devletin ortaya çıkmasıyla birlikte, adalet ve güvenlik konuları devlete bırakılırken; borç-alacak-tahsil konuları da devletin sorumluluğuna girmiştir.
Modern dönemde alacaklılar, alacaklarını borçludan cebren tahsil etme hakkını devletin cebri icra organına başvurarak elde etmişlerdir. Türkiye'de ise 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu ile cebri icra organı olarak icra ve iflas müdürlükleri görevlendirilmiştir. İlamsız icra takipleri, bir ilama bağlı olmadan icra müdürlüğüne başvurarak yapılan takip işlemlerini ifade eder. Ayrıca, kamu alacaklarının tahsilinde 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri kullanılırken; özel hukuk kişileri ve kamu tüzel kişisi olarak kabul edilmeyen diğer alacaklar için de kamu tüzel kişileri, İcra ve İflas Kanunu'na göre alacaklarını tahsil edebilmektedir.
İcra Avukatı Ne Yapar ?
İcra avukatı, bireylerin cebri icra organına başvurmadan önce devletin yargı organı olan mahkemelere başvurarak haklarını mahkeme tarafından tespit ettirmelerinin mümkün olduğunu belirtirler. Kişilerin mahkemelerde talep edebilecekleri haklar, genellikle parasal konular olmakla birlikte, eşyanın teslimi, çocuğun teslimi, bir yerin boşaltılması gibi çeşitli konuları kapsayabilir. Mahkeme kararı ile tespit edilen haklar ve alacaklar, devletin cebri icra organı olan icra-iflas müdürlükleri tarafından yerine getirilir. Buna ilamlı icra takibi denir. Ancak, mahkemelerin ortaya koyduğu hak tespitleri, cebri icra organı tarafından uygulanmadıkça borçlular tarafından genellikle yerine getirilmez. Bu noktada, devletin zor kullanma yetkisinin, yani cebir kullanma tekelinin önemi ortaya çıkar.
Sonuç olarak, bir hakkın ve alacağın korunması ile borcun ifa edilmesinin sağlanması, İcra ve İflas Hukuku'nun temel konusunu oluşturur.
İlamlı Takipler
- Taşınırın Teslimi veya Taşınmazın Tahliye veya Teslimi
- Çocuk Teslimi veya Çocukla Kişisel İlişki Kurulması
- Para Borcuna veya Teminat Verilmesine Dair İlamların İcrası
- İpoteğin Paraya Çevrilmesi
- Taşınır Rehninin Paraya Çevrilmesi Yolu ile İlamlı Takip
İlamsız Takipler
- İlamsız (Adi) Takipler
- Taşınır Rehninin Paraya Çevrilmesi
- İpoteğin Paraya Çevrilmesi
- Kambiyo Senetlerine Özgü Haciz Yolu İle İcra Takibi
- İflas Yolu ile Adi Takip
- Kambiyo Senetleriyle İflas Takibi
- Adi Kira ve Hasılat Kirası
- Kiralanan Taşınmazın Tahliyesi
İcra ve İflas Davaları
- İcra Ceza Davaları
- İcra Mahkemesinin Görev Alanına Giren Diğer Davalar
- İflas Davaları
- İflasın Erteleme Davaları
- İhalenin Fesih Davaları
- İhtiyati Haciz Davası
- İhtiyati Tedbir
- İtirazın İptali Davası
- İstirdat Davaları
- Menfi Tespit Davası
- Tasarrufun İptali Davaları
- İcra Şikayet Davaları
- Tahliye Davaları
- İmzaya İtiraz Davaları
- Yetki İtirazı Davaları
- İcra İşlemleri Nedeniyle Devlete Karşı Davalar
- İstihkak Davası
İcra ve İflas Hukuku Alanındaki İşlemler
- İcra İhalelerine Katılma
- İflas Masasına Alacağın Kaydettirilmesi
- İflasın Erteleme Uygulamasının Düzenlenmesi ve Denetlenmesi
- İyileştirme Projesinin Düzenlenmesi ve Denetlenmesi
- Kambiyo Senetlerinin Denetlenmesi ve Düzenlenmesi
- Konkordato Anlaşmalarının Düzenlenmesi ve Denetlenmesi
- Mahcuz Malların Satış İşlemlerinin Düzenlenmesi ve Denetlenmesi
- Şirketlerin İflas Prosedürünün Denetlenmesi ve Düzenlenmesi
- Şirketlerde Borca Batıklık Durumunun Denetlenmesi
- Şirket Kurtarma Çalışmaları